Asociația Producătorilor
Priceperea meșteșugarilor care au pastrat si transmis rețeta autentică a Salamului de Sibiu generație după generație, respectul pentru tradiție și măiestria obținerii unui produs cu o istorie de peste 100 de ani sunt o inspirație pentru toți producătorii de top de astăzi.
Înființată la data de 7 mai 2014, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu IGP îi reunește pe singurii dintre ei acreditați să producă adevăratul Salam de Sibiu: membrii fondatori Agricola Bacău, Aldis Calarași, H&E Reinert Brasov, Salsi Sinaia, Scandia România și membru aderent Recunoștința Prod Com -Filipeștii de Pădure .
Misiunea Asociației este menținerea Indicației Geografice Protejate, și dezvoltarea durabilă a producției, precum și sprijinirea producătorilor, pe plan național și internațional.
MEMBRI:
- Agricola Bacău –
Cu o experiență de peste 57 de ani, Agricola Bacău reprezintă un grup de gospodării strâns unite, care lucrează împreună pentru a le oferi românilor prospețimea produselor de gospodărie, aşa cum au cunoscut-o din cele mai vechi timpuri.
Website: https://www.agricola.ro
- Aldis Călărași –
De mai bine de 26 de ani pe piața românească, Aldis furnizează produse de cea mai înaltă calitate, desăvârșind gustul mezelurilor românești.
Website: http://aldis1990.ro
- Reinert Feldioara – La fel ca în 1931, H&E Reinert îmbină și astăzi, în cadrul unei afaceri de familie, valorile tradiționale cu tehnologia modernă.
Website: https://www.reinert.de
- Salsi Sinaia – Datând din 1920, fabrica Salsi Sinaia este prima fabrică de mezeluri crud-uscate din România, fiind renumită pentru mezelurile ei în întreaga regiune. Producătorii de astăzi respectă întocmai rețetele și meșteșugurile originale
Website: http://www.angst.ro/
- Scandia Română – Este una dintre cele mai cunoscute companii de pe piața de mezeluri din România, filosofia ei construindu-se în jurul familiei, calității, seriozității și creativității, fiecare decizie de business reflectând pasiunea și entuziasmul angajaților săi.
Website: http://www.scandia.ro
- Recunoștință Filipeștii de Pădure It is one of the best-known companies operating on the Romanian sausage and cured meat market. Its business philosophy is built around family, quality, earnestness, and creativity, and its every business decision reflects the passion and enthusiasm of its people.
Website: https://cristim.ro
CE INSEAMNA IGP?
INDICATIE GEOGRAFICA PROTEJATA
Indicație Geografică Protejată – un sistem european privind calitatea produselor alimentare. Garanția calității pentru consumatori și a unui preț echitabil pentru fermieri constituie dublul obiectiv al “Pachetului privind calitatea” adoptat de Comisia Europeană.
Acest pachet privind calitatea instituie, pentru prima dată, o politică cuprinzătoare referitoare la sistemele de certificare, la mențiunile cu valoare adăugată pentru calitatea produselor agricole și la standardele privind produsele.
Salamul de Sibiu a dobândit denumirea de Indicație Geografică Protejată în data de 19 februarie 2016.
Cererea privind acordarea Indicației Geografice Protejate a avut drept temei reputația de care se bucură Salamul de Sibiu și aria de producție a produsului. Salamul de Sibiu cuprinde următoarele regiuni administrative: Bacău, Brașov, Covasna, Călărași, Ilfov, Prahova și Sibiu.
De ce este importantă o Indicație Geografică Protejată?
Pentru consumatori, indicațiile geografice sunt utile pentru determinarea originii și a calității produselor. Multe dintre acestea au dobândit o adevărată notorietate care, în lipsa unei protecții adecvate, poate face obiectul unor declarații false din partea unor operatori comerciali necinstiți.
Producătorii legitimi sunt la rândul lor prejudiciați pentru că astfel pierd beneficiul unor operații comerciale lucrative, iar reputația produselor este afectată.
Carmen Gavrilescu, președinte APSS, a evidențiat importanța certificării IGP, obținute în 2016, salamul de Sibiu devenind nelipsit de la orice masă internațională a României. În acest context, cel mai recent proiect de promovare a produsului la nivel european vine să consolideze această reputație. În perioada 2018 – 2020, salamul de Sibiu IGP va fi promovat în România, Spania şi Italia, în cadrul unui proiect finanțat cu ajutorul unui grant european de 1,5 milioane de euro. Mai mult, de anul acesta, în România, data de 1 noiembrie devine Ziua Naţională a Salamului de Sibiu.